zondag 20 mei 2012

Het uitzetcentrum

Afgelopen week waren we enkele opnames aan het maken voor onze serie over Robert Hörchner.
Tijdens onze rit naar Schiphol, waar wij de familie van Sjaak Essen zouden ontmoeten, kwamen wij langs het nieuwe uitzetcentrum dat op dit ogenblik op de luchthaven gebouwd wordt. Dit leek ons wel een mooie locatie om hem zijn verhaal over de reis naar zijn Poolse cel nog eens te laten vertellen, want ook hij was bij zijn uitlevering via Schiphol vertrokken. Terwijl Robert met zijn verhaal bezig was, stopte er een auto achter ons waar een man uit sprong. Deze man begon ons vervolgens te ondervragen over wat wij hier deden.  


Het is natuurlijk logisch dat de overheid liever niet heeft dat je een gevangenis in aanbouw uitgebreid gaat filmen, maar de sfeer rondom dit gebouw is wel heel erg paranoia. Wat ook zeer verontrustend was, waren de uitspraken van de uitgerukte politieagenten. Deze waren door de bouwopzichter van de BAM gebeld, zodat zij dan even een verhaaltje konden noteren. De agent zei dat ze last hebben van mensen die hier niet zo heel erg positief tegenover staan en dat er weleens mensen zijn die komen filmen en daar geen leuke bedoelingen mee hebben.

Het uitzetten van mensen is natuurlijk voor niemand leuk. Maar om er zo'n enorm gespannen sfeer omheen te creëren lijkt ons ook niet echt een goed idee.  Zeker niet als je de bouwtekeningen allemaal al ter inzage hebt gegeven aan de zogenaamde activisten! Het is erg makkelijk om de nazi's er weer bij te sleuren, maar ook van hun mocht je als vrije media geen kampen filmen.
Deze gedachte komt wel even bij je naar boven als er een verhaaltje over je genoteerd word.
Wij hopen dat we niet op een of andere overheidslijstje van anti uitzettings activisten zijn gezet, waardoor wij in de toekomst eventueel zelf nog eens een keer naar een ander land moeten vluchten..

Er zijn natuurlijk genoeg redenen om de procedures en omstandigheden van uitzettingen op allerlei manieren heel kritisch te bekijken. Na de Schipholbrand en diverse andere misstanden die het nieuws hebben gehaald, lijkt het ons niet meer dan logisch dat er in de maatschappij verhoogde aandacht is voor wat zich allemaal afspeelt in en rondom de uitzetcentra. Waarschijnlijk doelde de agent dan ook op de actiegroepen die regelmatig wakes houden bij de diverse uitzetcentra. Zij houden deze wakes om hier hun mening te uiten en te laten zien dat zij het oneens zijn met het huidige beleid. Uit deze documentaire van Zembla blijkt dat de kritiek van de actievoerders op het uitzetbeleid niet geheel onterecht is.


Gelukkig zijn wij bij JDTV altijd heel positief! Daarom gaan wij er ook van uit dat wij in de toekomst in alle vrijheid eens een documentaire mogen maken over het functioneren van dit uitzetcentrum. Wij zijn heel benieuwd hoe de leefomstandigheden van de toekomstige bewoners zullen zijn en hoe de zittingen in de rechtbank van het uitzetcentrum zullen verlopen.

Een ding is zeker er is straks genoeg ruimte voor de mensen van het tentenkamp in Ter Apel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten